miercuri, 11 mai 2011

Un început de săptămână plin de graţie

Luni seara am fost împreună la un spectacol frumos de sunet şi mişcare, care ne-a încântat. Pe scena sălii Capitol din Timişoara a fost prezentat baletul "Lacul lebedelor", pe muzică de Piotr Ilici Ceaikovski, în interpretarea artiştilor Teatrului National de Opera şi Balet din Kiev şi Odessa.


Este socotit drept cel mai celebru şi îndrăgit titlu de balet din lume, premiera sa având loc la Balşoi Teatr din Moscova în 4 martie 1877. "Lacul lebedelor" este un balet clasic din cultura rusă, inspirat dintr-un basm al Fraţilor Grimm (legenda despre prinţese fermecate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinţ). Un cunoscut muzicolog şi critic muzical spunea că „Lacul lebedelor este un poem în care imaginea şi muzica se îmbină într-o perfectă armonie, realizând idealul exprimării prin dans a simţămintelor umane”.

Ne-am bucurat ascultând o muzică deosebită din creaţia marelui compozitor rus Ceaikovski, care reprezintă un reper important în cultura muzicală universală. În lucrările sale Ceaikovski a pictat prin intermediul sunetelor chipuri umane complexe. Realist, cu un fin simţ psihologic, acesta a realizat cu o forţă emoţională deosebită lumea interioară a contemporanilor săi. Ideea de bază a creaţiei sale constă în protestul faţă de forţele întunecoase ale vieţii, care impun piedici în calea fericirii omului. „Iubesc la nesfîrşit viaţa şi tot la nesfîrşit urăsc moartea” - sunt cuvintele lui Ceaikovski, care pot servi drept epigraf pentru întreaga sa creaţie.

A fost o seară frumoasă, petrecută între prieteni, în care ne-am îmbogăţit cu un strop de frumuseţe şi ne-am îmbogăţit unii cu alţii. Am încheiat-o târziu la o prăjitură şi îngheţată.

Vrem să adăugăm la această seară şi altele asemenea, aşă că vă propunem să vă alăturaţi nouă la următoarele evenimente:

16 mai, luni, ora 19.00 - Turneul Stradivarius, violonistul Alexandru Tomescu - concert muzică clasică
Sala Capitol; concert în cadrul turneului „Paganini, înger sau demon?“, care se va desfăşura în 14 oraşe din ţară; violonistul interpretează într-o singură seară la celebra vioară Stradivarius integrala „Capriciilor“ compuse de Niccolò Paganini; pret bilet: 10 lei si 5 lei pentru studenti sau grupuri organizate.

29 mai, duminica, ora 19.00 - Traviata, Giuseppe Verdi - opera
Opera Nationala Romana Timisoara; opera in trei acte, muzica: Giuseppe Verdi, libretul: Francesco Maria Piave;conducerea muzicala David Crescenzi; pret bilet: maxim 35 lei.

Dacă vreţi să mergem împreună, puteţi să ne contactaţi la tel. 0724.869.279 - Gabriel Muntean

Vă aşteptăm!