marți, 5 aprilie 2011

Workshop de fotografie - Ediţia a III-a

O zi la mănăstire, de dimineaţa până seara - fotografia mea de suflet



Artistul fotograf Dinu Lazăr va fi trainerul workshopului ce va avea loc in perioada 5-8 mai 2011 in judeţul Alba, Mănăstirea Oaşa (cota 1400m).

Organizatorii acestui eveniment sunt Mănăstirea Oaşa şi Liga Studenţilor din Timişoara.

Contact

liga.studentilor.tm@gmail.com
Alexandra Bulgaru - 0744.555.716/0751.158.321/0744.531.225


Rezultatul selecţiei



Înscriere şi condiţii de participare

  • fotografii participanţi trebuie să fie studenţi sau masteranzi ai unei instituţii de învăţământ superior
  • pentru înscriere, fiecare fotograf trebuie să upload-eze până în data de 21 aprilie pe www.transfer.ro un CV, date de contact şi 25 de fotografii în format digital, cu latura de 1500 de pixeli, în format JPG. La adresa destinatarului (din fereastra www.transfer.ro) se va completa cu adresa liga.studentilor.tm@gmail.com. Rezultatul selecţiei va fi anunţat până în data de 22 aprilie 2011
  • participanţii la workshop vor semna un contract prin care fotograful acceptă ca organizatorii să poată folosi fotografiile realizate în cursul taberei. Drepturile asupra fotografiilor rămân în proprietatea autorului. Fotografiile nu vor fi folosite spre a aduce prejudicii de orice natură organizatorilor
  • o condiţie aparte de participare la acest proiect, având in vedere mediul în care se va derula, este ca fotografii participanţi să respecte şi componenta liturgică a programului (participarea zilnică la Sfânta Liturghie – aprox. o oră şi 30 min) şi să aibă o conduită şi o ţinută adecvată
  • fotografii participanţi vor avea la ei un portofoliu extins de fotografii (pot fi adaugate maxim 80 de fotografii la cele 20-25 ce au facut obiectul selecţiei)

Dinu Lazăr

A absolvit cursurile Academiei de Teatru si Film, secţia imagine film, şi a fost operator de imagine la Studiourile Buftea; în prezent este fotograf in Bucureşti; imaginile sale pot fi văzute şi pe site-ul personal www.fotografu.ro, iar activitatea sa poate fi urmarită pe blogul personal fotomaniacu.blogspot.com.
Fotografiile sale au apărut în numeroase albume, reviste şi publicaţii precum USA Today, Washington Post, Elle, sau au fost folosite de numeroase agenţii şi multinaţionale, de la British Petroleum la Bloomberg sau Getty Images. În ultimii ani a fost profesor de fotografie la Universitatea Populara Dalles şi la www.thehobby.ro; a fost membru în numeroase jurii fotografice, şi a susţinut numeroase seminarii de fotografie.
Este formator autorizat al Consiliului Naţional de Formare Profesională pentru Adulţi.

Mănăstirea Oaşa

Este situată în extremitatea sudică a judeţului Alba, în punctul de intersecţie a 4 judeţe, la întâlnirea ţinuturilor transilvane cu Muntenia. Aşezată pe malul lacului de acumulare Oaşa, la o altitudine de 1300 m, vatra mănăstireasca se află pe valea care desparte masivul Şureanu (2140 m) de masivul Cindrel (2250 m). Regiunea este una dintre cele mai vechi vetre de civilizaţie din arealul românesc, fiind populată încă din vremea dacilor. Principala cale de acces este DN 67C, drum ce traverseaza munţii pe valea Sebeşului.

Asezământul de la Oaşa este întemeiat relativ recent (1990) şi a funcţionat la început ca mănăstire de maici. Din anul 2000 aici vieţuiesc călugari. Sărbatorile de hram sunt Sfântul Mare Mucenic Pantelimon (27 iulie) şi “Adormirea Maicii Domnului” (15 August).

Lucrarea misionară a mănăstirii a fost dedicată aproape exclusiv tinerilor. La Oaşa au loc adesea tabere studenţeşti şi pelerinaje în care sunt prezenţi tineri din centrele universitare ale ţării. În ultimii ani se organizează aici şi workshop-uri dedicate artei icoanei şi studiului fotografiei.

În mănăstire funcţionează un atelier de iconografie. Părintele ieromonah care coordoneaza acest atelier este licenţiat în arte vizuale. Pentru a întemeia atelierul de icoane pictorii călugari au întreprins mai multe pelerinaje şi călătorii de documentare în vechi vetre monahale, muzee şi ateliere contemporane din România, Muntele Athos, Macedonia, Serbia, Germania etc. In 2005 mănăstirea găzduieşte pictorii din Gruparea PROLOG. Lucrări din portofoliul atelierului de la Oaşa sunt prezente în expoziţii şi simpozioane de artă a icoanei din Bucureşti, Cluj-Napoca, Deva şamd.

Program şi alte informaţii practice cu privire la workshop

Workshop-ul debutează în data de 4 mai în localitatea Sebeş, jud. Alba, de unde se va pleca spre mănăstirea Oaşa. Participanţii la workshop vor fi cazaţi în dormitoare de 6 persoane aflate în incinta mănăstirii.

În zilele ce vor urma, programul va cuprinde o întâlnire zilnică a studenţilor participanţi cu dl. Dinu Lazar şi cu Ieromonahul Pantelimon Suşnea (licenţiat în arte vizuale). În acest cadru vor avea loc prezentări (proiecţii) ale portofolilor participanţilor, discuţii, analiza de imagine etc. Artistul fotograf Dinu Lazăr va prezenta câteva din proiectele sale. Pe parcursul perioadei de derulare a workshop-ului fiecare participant va realiza un eseu fotografic cu temă liber aleasă şi va beneficia de o discuţie în particular cu trainerul invitat spre a prezenta un portofoliu extins, a adresa întrebări şamd.

Fiecare zi va debuta cu un scurt program liturgic (Sfânta Liturghie). Micul dejun va fi servit zilnic la ora 8.00, masa de prânz la ora 13.00, iar cina la ora 18.00, dupa specificul mănăstirii.

Cazarea şi masa sunt gratuite; transportul este suportat de către participant.

În mănăstire nu este admis fumatul.


Rezultatul selecţiei


Bună ziua,

Anunţăm pe această cale numele fotografilor ce vor participa la workshop-ul "O zi la mănăstire, de dimineaţa până seara - fotografia mea de suflet" alaturi de dl. Dinu Lazăr în perioada 5–8 mai 2011.
  1. Adi Aringhe
  2. Adrian Ion
  3. Ana Gherman
  4. Andreea G.
  5. Andrei Nichita
  6. Mihaela Holeciuc
  7. Monica Butnaru
  8. Octavian Topai
  9. Mihai Surdea
  10. Razvan Surcel
  11. Rus Daniel
  12. Ilarion Moga
Îi felicitam pe fotografii enumeraţi mai sus.

Adresăm mulţumirile noastre tuturor celor 35 de iubitori ai fotografiei care au arătat interes pentru acest proiect. Faptul ca nu toţi candidaţii înscrişi figureaza în lista de mai sus nu anuleaza experienţa dumneavoastra ori calitatea unora din fotografiile propuse. Orice jurizare în acest domeniu presupune şi un grad de subiectivism.

Vă dorim tuturor succes în proiectele viitoare.

Candidatii admişi vor fi contactaţi pentru a fi stabilite unele detalii de logistica a workshop-ului.

Vă dorim tot binele,
Liga Studenţilor din Timişoara.